[Terug naar alle projecten]

H2-Drive

Gemeente Arnhem en provincie Gelderland willen het gebruik van duurzame energie in de regio stimuleren. Meer waterstofauto’s is dan een goed middel. De prijs van zo’n auto is echter relatief hoog en de bekendheid laag. Toch lukte H2-Drive het 70 nieuwe waterstofrijders te werven in Arnhem en omgeving, in nog geen 8 maanden tijd. Dat is 22% van het totaal aantal waterstofauto’s in Nederland (320 waterstofauto’s per september 2020).

  • Opdrachtgever:Gemeente Arnhem en provincie Gelderland
  • Periode:December 2019 - juli 2020
  • Contact:Oscar Roelofs

H2-Stimuleringspakket

De kern van het project H2-Drive was het H2-Stimuleringspakket. Een pakket om mensen over te halen voor een waterstofauto te kiezen. Met als grootste pluspunt 50% korting op het tanken van waterstof bij het Arnhemse tankstation PitPoint. Verder bestond het pakket onder meer uit een ophaalservice bij pech of een lege tank, en vervangend vervoer bij uitval van een tankstation.

Constante communicatie

Een doordachte, constante communicatiestroom zorgde voor veel aandacht voor het project. Gloedcommunicatie verzorgde deze communicatie, startend met een succesvol openingsevent. Bezoekers konden een proefrit maken in een waterstofauto en kregen alle informatie over de H2-Stimuleringspaketten. Ook in de maanden daarna kregen geïnteresseerden de kans om op verschillende locaties een waterstofauto uit te proberen en meer te horen over H2-Drive.

Website, social media, nieuwsbrief

Daarnaast werd direct contact gezocht met grote werkgevers in de regio en met taxibedrijven, om ze over het initiatief te informeren. Uiteraard zorgden ook een gloednieuwe website, berichten op social media en een nieuwsbrief voor veel reuring. Bijzonder element van de website was het forum, waarop waterstofrijders ervaringen en tips met elkaar deelden. In elke nieuwsbrief vertelde een waterstofrijder uitgebreider over zijn ervaringen.

Nog meer waterstofinitiatieven

Dé stad van duurzame energie, zo is Arnhem wel te noemen. H2-Drive was een mooi project om dit concreet uit te dragen. Daarom zijn er diverse persberichten verstuurd over H2-Drive en over andere Arnhemse initiatieven voor waterstofmobiliteit. In een NOS Journaal van 20.00 uur was er zelfs aandacht voor het bezoek van minister Eric Wiebes aan enkele Arnhemse waterstofinitiatieven.

Resultaat: 70 waterstofauto's

Het doel van gemeente en provincie was 90 extra waterstofauto’s. De coronacrisis gooide helaas roet in het eten, want investeringen in de aanschaf of lease van een auto werden veelal uitgesteld. Toch kwamen er 70 nieuwe waterstofauto’s bij, een erg mooi resultaat volgens provincie en gemeente.

Opdrachtnemers

Het project H2-Drive werd uitgevoerd door 5 organisaties: Gloedcommunicatie, H4 Lease, Herwers, Stichting Kiemt en KplusV. Zij hadden gezamenlijk het beste plan bedacht om meer auto’s op waterstof te laten rijden in de regio Arnhem. Dit consortium verzorgde het H2-Stimuleringspakket en de communicatie van dit project.

Deel deze pagina: